2015-10-29 16:39:40• hírek • refszatmar.eu

Közel az ötszázhoz

A megújulás állandó, az élet végéig tartó folyamat. Ami nem újul meg, elhasználódik, tönkremegy, megsemmisül. Igaz ez az emberre is. Miért lenne ez alól kivétel az egyház, ami nem statikus intézmény, hanem élő organizmus. Ezért folyamatosan szüksége van a megújulásra. Ami él, annak meg kell újulnia. Már csak két évet kell várni arra, hogy félévszázados legyen a XVI. századi egyház-reformáció. A szatmáriak is ebben a tudatban készülnek a Reformációs Emlékünnepére.

Október 31-én a XVI. századi egyház-reformációért adnak hálát Istennek az evangéliumi keresztyének. 1517-ben ezen a napon szögezte ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára híressé vált 95 tételét. A keresztyén világ protestáns része ilyenkor ünnepel, emlékezik erre a bátor tettre, de ugyanakkor nemcsak a múltba tekint, hanem a reformáció egyik jelszavával (semper reformandi = az egyházat mindig reformálni kell!) állandóan kész Isten vezetése alatt visszaalakítani (= "re-formálni") a gondolkozását, egész életét Isten Igéjéhez.

Népünknél leginkább a kálvinizmus gyökerezett meg, bár vannak magyar lutheránus-evangélikus testvérek is szép számmal. Igaz, Szatmáron kevesebb. A reformáció, az egyház megújulása nem csupán felekezeti kérdés, nem belső egyházi ügy, hanem olyan kulturális, történelmi folyamat is, ami az egész nemzet javára válik. Az ún. Reformáció Emlékbizottság ennek ismeretében már készülődik az ötszázadik évfordulóra (http://reformacio2017.hu/), melyben valószínű szerepet kapnak a szatmári gyülekezetek is, hiszen Szatmár Vármegye élen járt a reformációban: elég, ha az első Kárpát-medencei zsinatot említjük, melynek Erdőd adott otthont 1545-ben.

A Reformáció Emlékünnepe, a 498. évforduló, szombaton lesz. Aznap ünnepnapi, vasárnapi programok szerint lesznek istentiszteletek Szatmár megye templomaiban is. Néhány gyülekezetben úrvacsorai közösségre is lehetőség nyílik szombaton, vagy vasárnap. Van olyan lelkipásztor, aki a temetőben is hirdeti ilyenkor az evangéliumot, a feltámadás reformáció által újra megtalált örömhírét: kegyelemből, hit által, Krisztusban üdvösségünk van.

„Te vagy napvilágom, te vagy énnekem" - mottóval, ismét megrendezésre kerül az élet napja elnevezést kapott istentisztelet a Szatmár-Szigetlankai Református templomban.

Az eseményt október 31-én, szombaton délután 18 órai kezdettel tartják, hogy a halál árnyékának völgyében járók vigasztalást és gyógyulást találjanak közösségünkben, mert: „Az élet egyetlen esély - vedd komolyan/ Az élet szépség - csodáld meg/ Az élet boldogág - ízleld meg/ Az élet élet - éljed!" (Calcuttai Teréz anya) Minden testvérünket szeretettel hívunk és várunk.

Ne szalasszuk el ezeket az alkalmakat, mert ez az az ünnep, ami csak a miénk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: